Ana Sayfa İletişim Reklam Arşiv Eklenecek Eklenecek Eklenecek Eklenecek Eklenecek Daha Fazlası

Uzun süreli bilgisayar kullanımından gelen tehlike

Bilgisayarin_gozlere_zararlari Bilgisayar kullanımı artık günlük koşullarda zaruri bir ihtiyaç halindedir. Bu nedenle işin uzmanları tarafından sıklıkla yapılan uyarıların insan sağlığı açısından önemi büyük olmaktadır. Uzun süreli bilgisayar kullanımında doğabilecek göz problemleri için bizleri uyaran uzmanlara kulak vermek ve en azından tehdidi yarıya kadar düşürmeye çalışmak gerekmektedir. Özellikle kadınların ev ortamında yada iş ortamında bilgisayarla yalnız kalmaları uzun bir iş temposu olduğundan gözler için doğabilecek büyük sorunlar taşımaktadır. Şimdi sizlere bu konuda işin uzmanları tarafından edinilen tecrübelerin paylaşımını sizlere sunacağız. Görsel sendrom olarak tabir edilen ve kesinlikle uzun süreli bilgisayara bakmaktan kaynaklanan bu hastalık ileri ki boyutlar da sıkıntılar yaşatmaktadır. Şimdi sizlere uzun süreli bilgisayar başında duran insanların gözlerini nasıl koruyacakları ve gözlerin hangi hareketlerle daha uygun hareket edeceğini sizlere aktaracağız. Özellikle de kesintisiz olarak üç- dört saatten uzun bir süreyi bilgisayar başında geçirenlerin büyük bir çoğunluğunda “Bilgisayar İlintili Görsel Sendrom” denilen sorun ortaya çıkabiliyor.
Dört saatten fazla kesintisiz bilgisayar başında olanların yaklaşık yüzde 90′ında CVS (Computer Vision Syndrome -Bilgisayar İlintili Görsel Sendrom) adı verilen bu hastalığın görüldüğüne dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, sorunun nedenleri ve çözüm önerileriyle ilgili şu bilgileri verdi.
CVS, kendini, baş ağrısı, bulanık görme, boyun ağrısı, gözlerde kızarıklık ve yanma, gözlerde yorgunluk hissi, kuru göz, çift görme ve odaklanma problemleri gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu belirtilerin ortaya çıkmasındaki temel etken uzun süre bilgisayar kullanımı. Ancak bunun yanısıra, yetersiz aydınlatma, ışığın ekrandan hatalı saçılımı (glare), hatalı izlem mesafesi, hatalı oturuş pozisyonu veya tüm bunların kombinasyonları sorunu ortaya çıkaran diğer faktörler olarak sıralanıyor.Op. Dr. Burcu Usta Uslu, ofis veya çalışılan ortamdaki diğer uygun olmayanfaktörlerin eklenmesi ile (uygunsuz ışıklandırma, uygunsuz oturma pozisyonu vs.) bu bulguların şiddetinin artabileceğini ifade etti.
Tanının göz hekiminin muayenesi ile konulduğunu söyleyen Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Tanı, hastanın hikayesinin alınması, görsel keskinlik muayenesi, biyomikroskopik muayene ve odaklanma ile ilgili muayeneler yapılarak konulur. Yukarıda saydığımız yakınma ve belirtileri olan bireylerin bir göz doktoruna başvurması gerekir” diye belirtti.
İlk aşamada göz kuruluğunun giderilmesi amaçlanıyor
Tedavide ilk etapta göz kuruluğunun kontrol ve tedavi edilmesinin amaçlandığını dile getiren Dr. Uslu, “Hekimin tavsiye ettiği gözyaşı damlaları, jöleler veya bunların kombinasyonları kullanılabilir” diyor. Dr. Burcu Uslu, astenopik şikayetler denilen gözde yorgunluk, baş ağrısı, odaklanamama problemleri gibi yakınmalarda ise eşlik eden kırma kusurlarının düzeltilmesi ve diğer tedavilerin planlanması gerektiğini ifade ediyor.
Hastalıktan korunmanın yolları
Op. Dr. Burcu Usta Uslu, bazı temel egzersiz ve uygulamalar ile bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu söyleyerek şu önerilerde bulunuyor:
• Çalışma esnasında bilinçli olarak gözlerinizi kırpın.
• Uzaktaki bir objeye bakarak kasları gevşetmeye çalışın.
• 20-20-20 kuralı: Her 20 dakikada bir 20 adım ötedeki bir objeye 20 saniye bakın,
• Yukarıdaki uygulamayı yapamıyorsanız her 30 dakikada bir 20-30 saniye gözlerinizi kapalı tutun.
• Hekiminiz uygun görürse küçük + camlar ile odaklanma sıkıntısınızda rahatlık sağlamaya çalışın.
• Bilgisayarınızın doğru mesafede olmasına özen gösterin, otururken doğru postürde olmaya çalışın.
• Bilgisayar ekran seviyesinin göz hizasından 10-15 derece daha aşağıda olmasını sağlayın.

0 yorum:

Yorum Gönder